RECEPT

0kommentarer

Här kommer de andra 2 receptet på julgodiset jag bakade förra veckan

TURKISK PEPPARFUDGE - ca 40 st

* 150 gram turkisk peppar (karmeller)
* 1 tsk vaniljsocke
* 3 dl vispgrädde
* 3 dl socker
* 1 dl ljus sirap
* 50 smör
* 2 msk glykos
* 100 gram vit choklad

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan koka på svag värme till 124 grader, detta kontrolleras genom att göra ett kulprov (droppa lite smet i kallt vatten, om det går att ta droppen och rulla den till em kula mellan fingrarna är smeten tillräckligt kokt, tänk lika som vid knäck)

Krossa karamellerna till ett fint grus amntingen i en mortel, matberedare eller påse.

När smeten är upp i kulprovstemperatur/124 grader rör man ner smöret och glykosen, låt koka i en minut till.

Ta av kastrullen från värmen och lägg i den brutna chokladen så att den smälter, häll sedan ner vaniljsockret och karamellgruset. Rör om och häll upp i en form ca 30 x 20 cm klädd med bakplåtspapper.

Ställ formen att kallna och stelna i kylen ca 1-2 tim. Ta sedan upp fudgen och skär den i bitar, packa in i små paket och förvara kallt

MINTKYSSAR - ca 30 st
* 4,5 dl socker
* 1 dl vatten
* 1 tsk ättika
* 4 dl florsocker
* 25 droppar pepparmyntsolja
* 50 gram mörk choklad

Koka upp socker, vatten och ättika i 3-4min så att det blir tjockt och sminnigt, tillsätt florsocker och pepparmyntsoljan, rör snabbt ihop!!!

Om smeten blir för tjock kan du tillsätta några droppar vatten och försiktigt värma upp smeten igen

Droppa smeten med hjälp av en sked på bakplåtspapper, ungfär plättar stora som en 5-krona. Låt stelna. 

Smält chokladen i vattenbad och lägg en klick på varje "kyss"


Lycka till och 
 

Kommentera

Publiceras ej